Η λαμπάδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την χριστιανική θρησκεία. Σε συνδυασμό με το φως έχει πολλούς συμβολισμούς και κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα στην θρησκευτική μας ζωή. Το φως συμβολίζει την χαρά, την παρουσία του Θεού, την ζωή και την επικράτησή της πάνω στο σκοτάδι, δηλαδή τον θάνατο. Άλλωστε ο Χριστός είναι το Φως το Αληθινό (Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον, ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον).

Ακόμα και το χρώμα του κεριού έχει δικό του συμβολισμό, με τις λευκές λαμπάδες να υποδηλώνουν την χαρά της Ανάστασης και τις κίτρινες το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας. Με το άναμμα της λαμπάδας, οι πιστοί εκδηλώνουν την ευσέβεια και την λατρεία τους και ζητούν να φωτίσει την ζωή τους το Φως του Θεού.

  Τους δύο πρώτους αιώνες του χριστιανισμού η χρήση των λαμπάδων κατά το Πάσχα δεν είχε ακόμα την σημασία που απέκτησε αργότερα και κατέχει μέχρι και σήμερα.  Η παράδοση της πασχαλινής λαμπάδας εμφανίζεται κατά την πρακτική της αρχαίας Εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα σχετίζεται με την τέλεση του Βαπτίσματος των νέων μελών της που παραδοσιακά γινόταν την νύχτα της Ανάστασης.

Κάθε πιστός είχε την δική του λαμπάδα και με την έναρξη της Ιεράς Ακολουθίας γινόταν η τελετή ανάμματος των λαμπάδων. Έτσι ο εορτασμός για τους πιστούς ήταν διπλός και αφορούσε τόσο την Ανάσταση του Χριστού όσο και την ανάσταση των νεοφώτιστων.

  Σήμερα, το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας είναι συνυφασμένο κυρίως με την Ανάσταση του Χριστού και τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς άλλωστε ο χαρακτήρας του μυστηρίου της Βάπτισης έχει μεταβληθεί και τελείται σε περισσότερο οικογενειακό κύκλο. Αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος της παράδοσης μας και ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στις ψυχές των χριστιανών.

Οι πιστοί, το βράδυ της Ανάστασης, κρατώντας τις λαμπάδες τους εισέρχονται στο ναό και προετοιμάζονται να δεχτούν το Άγιο Φως και να γιορτάσουν την επάνοδο του Θεανθρώπου από τους νεκρούς. Τα παιδιά ανυπομονούν κάθε Πάσχα να πάρουν δώρο την πασχαλινή τους λαμπάδα από την νονά ή το νονό αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν πάντα αυτήν την γλυκιά ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων, ενώ θα έρθει και η δική τους σειρά να διαλέξουν την λαμπάδα για τα δικό τους βαφτιστήρι.

Αρθρογράφος: Έλενα Οικονόμου για το ekivotos.com

© Τα κείμενα επιμελήθηκαν αποκλειστικά για την ιστοσελίδα www.ekivotos.com και προστατεύονται νομικά. Η κάθε αναπαραγωγή τους για εμπορικούς σκοπούς εκλαμβάνεται ως αθέμιτος ανταγωνισμός και διώκεται ποινικά.