Καντηλόκουπα 16,3x14,3cm Διακοσμημένη

More Information
DescriptionΓυάλινη Καντηλόκουπα Χειροποίητα Διακοσμημένη με Ψημένα Χρώματα
AttributesΧρώμα Ψημένο στο Γυαλί
Διαστάσεις Προϊόντος16,3 x 14,3 cm
ΧρώμαΜπλε
More Information
DescriptionΓυάλινη Καντηλόκουπα Χειροποίητα Διακοσμημένη με Ψημένα Χρώματα
AttributesΧρώμα Ψημένο στο Γυαλί
Διαστάσεις Προϊόντος16,3 x 14,3 cm
ΧρώμαΜπλε

Delivery In: Available

In stock
Item Code
D-290-0071
€79.90
Overview

Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί. Στη χριστιανική Εκκλησία το καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντα αναμμένο και γι΄αυτό λέγεται «ακοίμητο» καντήλι. Ένα καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση. Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φως του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου ότι πρέπει εμείς οι χριστιανοί,να είμαστε,τα φώτα του κόσμου.

Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει τα καντήλια μας συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα καντήλια της Εκκλησίας συμβολίζουν τους ίδιους τους αγίους που το Φως τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοις ουρανοίς». Εννοείται βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο, και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Άλλωστε ο Kύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα καντήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους. Το λάδι μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως στη ζωή μας που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Χριστιανοί να ανάβουμε το καντήλι, όπως για παράδειγμα:
1. για να μας φωτίζει την ανάγκη για προσευχή
2. για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,
3. για να μας θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φως και η πίστη σε Αυτόν είναι Φως
4. για να μας θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή
5. για να μας θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού
6. για να μας θυμίζει ότι πρέπει το θέλημα μας να καεί και να θυσιαστεί
7. για την αγάπη μας προς το Θεό.

Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Είναι το φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του.


Write Your Own Review
You're reviewing:Καντηλόκουπα 16,3x14,3cm Διακοσμημένη